Program för Finding Family Together LIVE 2022
Släktforskarkonferens online 19 mars
En hel dag full av inspiration.
Inspiration och gemenskap är våra ledord för FFT Live! Vi är övertygade om att ni kommer bli inspirerade!
Lördagen 19 mars går vårupplagan av FFT Live av stapeln. Vi har delat in programmet i två spår med 5 föreläsningar i vardera.
Passen går parallellt i respektive spår, så vi är medvetna om att det kan vara svårt att välja! Alla pass spelas in, så du kan välja att se det du inte hinner med i efterhand. Du har tillgång till inspelningarna under ett år.
Spår Ett
Möt Våra föreläsare
Kjell Holmgren, Föreningen Svenskt Porträttarkiv
Kjell hade över 20 års erfarenhet av släktforskning när intresset väcktes för bygden där hans släkt levt och för gamla fotografier. 2014 när Omar Henriksson, grundaren av Svenskt Porträttarkiv, frågade honom om han kunde hjälpa till att skapa en ideell förening för att framtidssäkra arkivet Omar grundat så var svaret självklart. Sedan dess har Kjell verkat som styrelseordförande och jobbat med att bygga upp föreningen till där de är idag.
Svenskt Porträttarkiv - är en webbtjänst som tillhandahåller över 800 000 porträtt med namn och nästan alltid med födelseår. Att hitta porträtt på en släkting du kanske aldrig sett kan vara fantastiskt. I detta webinarie går Kjell igenom hur du kan använda Svenskt Porträttarkiv för att på olika sätt söka efter porträtt och/eller dela med dig till andra. Utöver det berättar han kortfattat om en del av historiken & framtidsplanerna för arkivet, samt vilka personer som idag driver föreningen.
Tid: kl 11.30
Lena Ringbrant Ekelund, släktforskare
Lena är pensionerad mellanstadielärare med ett mycket stort intresse för undervisning av alla slag. Hon har släktforskat i över 25 år och är mycket intresserad av att leta efter emigranter som for till Amerika. Kartor samt hantering av släktbilder och gamla filmer är andra områden som Lena gillar att arbeta med och utbilda inom. Hon är även kartfadder i Disgen.
Forska i amerikanska dagstidningar - en introduktion om hur man söker, vad man kan hitta och olika sökplatser - Det finns mycket användbar information i amerikanska dagstidningar på nätet. Du kan utifrån en dödsruna får mycket information om en persons liv och födelse. Dessutom räknas ofta alla barn upp med bostadsort. Du kan hitta notiser om bröllop, olika fester och information om när en person ska resa till Sverige för att besöka släkten. I den här föreläsningen kommer Lena berätta om vad hon hittat och ge tips hur du går tillväga för att söka dina emigranter i tidningarna.
Tid: kl 10.15
Linda Kvist, Dnacoachen
2013 tog Linda ett DNA-test och upptäckte att hennes biologiska farfar inte var mannen hennes farmor var gift med. Det fanns ingen kvar i livet att fråga utan hon fick förlita sig på att DNA kunde hjälpa henne att lösa gåtan. Under tiden hon letade efter sin farfar och försökte lära sig allt om hur DNA fungerar och vilka verktyg man kan använda kom hon till insikt om att jobba med DNA och släktforskning är bland det roligaste man kan göra. Idag vet hon vem hennes biologiska farfar var, tack vare DNA, och jobbar med DNA och släktforskning på heltid.
US Census - en källa att räkna med - I april släpps den amerikanska folkräkningen för 1950. De amerikanska folkräkningarna är ett viktigt hjälpmedel när vi släktforskar i USA, oavsett om det är våra Amerikaemigranter vi försöker hitta, eller om det är för att forska på våra amerikanska DNA-träffar. I den här föreläsningen tittar vi på vad vi hittar i folkräkningarna och var vi hittar dem. Vi tittar också på hur man söker i folkräkningarna och hur vi kan förbereda oss inför att 1950-års folkräkning blir tillgänglig i april.
Tid: kl 14.15
Tomas Nilsson, hembygdsforskare
Tomas är ordförande i Fleninge hembygdsförening och har tagit en ganska mossig förening in i framtiden med hjälp av digitalisering och uppsökande verksamhet. Under pandemin var de troligen först med filmkonceptet ”kan inte ni komma till oss så kommer vi till er” -d.v.s. filmade guidningar på deras museer och givetvis gamla Spritcentralen i Ödåkra.
Spritan - en stark historia - Det här är en föreläsning kring en oskriven historia om spritfabriken i Ödåkra som kom att forma den svenska alkoholmodell vi känner i Sverige än idag. NärTomas lärt sig tillräckligt om tegel och processer handlade det om att hitta kött och blod till historien. Arbetarna.
Tid: kl 13.00
Ulf Berggren, släktforskare
Ulf är professionell släktforskare och journalist med lång erfarenhet av släktforskning. Han håller kurser i läsning av gammal handstil och har tillsammans med Elisabeth Thorsell skrivit Släktforskarförbundets handbok i ämnet, Vad står det?
Läsning av gammal handstil - I den här föreläsningen berättar Ulf om den tyska handstilen som användes i Sverige fram till mitten av 1800-talet, och som man behöver lära sig när man släktforskar. Han tar upp skillnader mot den modernare stilen och ger tips för att tolka den.
Tid: kl 15.30
Spår Två
Möt Våra föreläsare
Andreas Tillmar, Rättsgenetiker
Andreas är rättsgenetiker och molekylärbiolog vid Rättsmedicinalverket. Inom tjänsten är han adjungerad forskare vid Linköpings universitet, vilket innebär att hans forskning också kommer universitetet till gagn. Andreas Tillmar är uppväxt i Åtvidaberg, dit han också har flyttat tillbaka i vuxen ålder. På fritiden umgås han med familjen och ägnar sig åt orientering.
Rättsgenetik - En föreläsning om användningen av utökade DNA-analyser samt DNA-baserad släktforskning för att lösa brott och andra rättsgenetiska frågeställningar. 2018 började Andreas utveckla forskningsmetoden som lade grunden för att dubbelmordet i Linköping klarades upp. Han har även kartlagt Ekeby-mannens genom.
Tid: kl 13.00
Christina Birkehammar, Släktforskare
Christina är en 63-årig trebarnsmamma och civilingenjör i Stockholm och jobbar som Business Analyst på Ericsson. Tillsammans med fadern Folke började hon släktforska 1995, till och från, han som något uttråkad pensionär och hon som mammaledig. Hon anmälde dem till DIS, skaffade dåtidens microficheläsare och så beställde de material från SVAR. De skickade in DNA till Genographic project (National Geographic) och lyckades till slut både lösa ett mysterium och ge Folke forskningsglädje varje dag! Mysteriet var: vilka var min morfars föräldrar?
På spaning efter morfars föräldrar - Hur gör man när båda morfars föräldrar står som okända i födelseboken? I den här föreläsningen får du ta del av Christinas resa för att hitta morfars föräldrar, både med hjälp av traditionell släktforskning och DNA.
Tid: kl 11.30
Christina Sagersten, Finding Family
Christina är DNA-släktforskaren som brinner för att hjälpa människor att hitta sina biologiska rötter. Hon tog sitt första DNA-test 2012 och har sedan 2015 arbetat professionellt med att hjälpa människor hitta släktingar och förstå sina DNA-resultat. Christina är grundaren av Finding Family Together - gemenskapen för DNA-släktforskare.
Lös din släktgåta - ett steg i taget! - När man ska försöka lösa den där gäckande släktgåtan är det lätt att bli både överväldigad och uppgiven. Men genom att jobba systematiskt och ta ett steg i taget kommer du närma dig gåtans lösning mycket snabbare än du annars skulle. I denna föreläsning presenterar Christina hur du kan lägga upp och dokumentera ditt arbete i jakten på svaret.
Tid: kl 15.30
Eva Dahlberg, Släktforskare
Eva har släktforskat i över 40 år och älskar släktforskning och de metoder och verktyg som finns. Hon har hållit föredrag och skrivit kortare och längre artiklar i föreningsvärlden sedan 2002.
Publicera DNA-resultat - Frågan "Hur har du kommit fram till det?" behöver du kunna besvara i din släktforskning, med och utan DNA. Den kan betonas på olika sätt, men det är en fråga du måste kunna besvara när du bestämmer dig för att du kommit fram till något. Oavsett om du bekräftat ett släktskap eller ett DNA-segment.
Tid: kl 10.15
Michael Häggmark, Släktforskare
Michael Häggmark är en passionerad föreningsmänniska med hjärta för historia och släktforskning. Han är bl.a. ordförande i Brunflo Hembygdsförening, Skankeföreningen Sverige och Jämtlands Lokalhistoriker och Släktforskare. Den sistnämnda föreningen står som arrangör av Släktforskardagarna i Östersund 2023. Michael är idag verksam inom sju olika DNA-projekt med rötterna i Jämtland, Härjedalen och Västernorrland.
Norrlandssläktens Huss DNA-projekt - I denna föreläsning berättar Michael om hur de med hjälp av DNA kan verifiera släktträdet för Norrlandssläkten Huss. I Huss databas finns drygt 44 000 personer som har sitt ursprung efter släktens stamfader, Erik Nilsson Huss. I DNA-projektet kommer de använda sig av både Y-, mt- och autosomalt DNA. Hur många släktskap kan de verifiera? Var passar "Vildhussen" in i släktträdet och var kom Ur-Hussen och Ur-Hussan ifrån?
Tid: kl 14.15
© Copyrights 2022 by Finding Family Together - Christina Sagersten MODi AB . All Rights Reseved.